Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vitamín D - jeden z pomocníků v prevenci infekčního onemocnění

22. 9. 2020

Vitamín D má význam nejen ve stavbě kostí svým ovlivňováním metabolismu vápníku a fosforu. Ale také se ukazuje jako velmi významný činitel při správném fungování imunitního systému.

Já se zaměřuji pouze na jeho přírodní a tedy přirozené zdroje. Tyto se nachází ve slunečním záření, tučných rybách, vaječném žloutku, houbách a jsou jím obohacovány i další potraviny jako například mléko nebo vločky. Obsah vitamínu D vždy závisí na tom, zda dotyčná rostlina či zvíře  jako zdroj tohoto vitamínu byli vystaveny slunečnímu záření.

Na své životní cestě jsem došla k bodu, kdy se zabývám recepty a doporučeními našich babiček a prababiček, neboť v jejich životech jsem mohla ještě spatřit vztah s přírodou a vřelý vztah s k ní.

Z tohoto pohledu tedy podporuji doporučení jíst ryby alespoň dvakrát v týdnu. Nemusí jít vždy o ryby čerstvé i konzervované splní svůj účel, zvláště jde-li například o tuňáka.

Plně si uvědomuji, že není lehké dohledat původ a skutečnou kvalitu potravin. Ale v tomto ohledu je určitě vhodnější pro dítě domácí toust nebo chléb s tuňákem než hamburger s hranolky. Zvláště dopřeje-li si tuto dobrotu v letních měsících, kdy není vhodné jíst hovězí masa - tedy naši předci je v létě obvykle nejedli.

Jsem si plně vědoma toho, že je mnoho výživových poradců a doporučení. Avšak každý člověk by měl vycházet ze svých vlastních potřeb a nastavení. Pokud je však tělo zmatené chemickými potravinami jen stěží si dokáže samo říci, které potraviny jsou pro ně vhodné. V těchto případech se obvykle doporučuje detox - neboli zbavení se škodlivin- organismu - tedy našeho těla, které nám dobře slouží a my si přejeme , aby nám dobře sloužilo ve zdraví až do vysokého věku.

Tento článek je spíše informativní pro veřejnost a podrobnosti ohledně vitamínu D jako třeba doporučené denní dávky jsou snadno dohledatelné v odborné literatuře.